Sosyal Medya

Dünya

Rusya:Türkiye ambargosu “ders verici” bir etki oluşturmadı

Rusya'da hazırlanan bir rapora göre, Türkiye'ye yönelik gıda yaptırımları, rublenin devalüasyonu nedeniyle etkili olmadı.



Rus Ulusal Ekonomi Akademisi, Rus Dış Ticaret Akademisi ve Rusya merkezli Gaydar Enstitüsü tarafından hazırlanan “Rusya’daki Ekonomik Durumun Takibi: EÄŸilimler ve Sosyo-Ekonomik GeliÅŸmelerdeki Sıkıntılar” adlı rapora göre, Türkiye’ye yönelik uygulanan meyve ve sebze ambargosunun “ders verici” bir etki yaratma ihtimali zayıf olarak görülüyor.

Rapora göre, Rus rublesindeki devalüasyon nedeniyle ülkedeki ithal ürünler hızla pahalılaşırken, iç talep ise aynı hızla gerilemeye başladı ve bu durum ithalatçılar üzerinde dezavantaj yaratırken, yaptırımların etkisini de zayıflattı.

EN BÜYÜK ZARARI SALATALIK ÜRETİCİSİ GÖRDÜ

Türkiye’de ürünlerini diÄŸer pazarlara yönlendirmekte zorlanan salatalık üreticilerinin yaptırımlardan en büyük zararı gördüğünün belirtildiÄŸi raporda, domates ve diÄŸer sebze üreticilerinin ise ürünlerini Belarus ve Azerbaycan gibi pazarlara yönlendirmeyi baÅŸardıklarına dikkat çekildi.

Raporda, Rusya’nın diÄŸer ülkelerden ithal ettiÄŸi ürünlerin ise Türk ürünlerinden daha pahalı olduÄŸunun altı çizilirken, özellikle Belarus’tan Rusya’ya yönelik sebze ihracatında yaÅŸanan artışın ise, Türkiye’den ithal edilen ürünlerin yeniden ihracı nedeniyle gerçekleÅŸtiÄŸi kaydedildi.

Rusya, geçen yılın kasım ayında yaşanan uçak krizi sonrası Türkiye'ye bir dizi ekonomik yaptırım uygulamaya başlamıştı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.